Koskapa äiti ei juuri välitä makiasta, tein hälle lohitorttua. Äiti tykkäs mausta, mutta ite muuttaisin pohojaa (oli mauton). Jos joskus teen tätä myöhemminki, niin teen pohojan kokonaan hapankorpuista tai täysjyväleivästä.
Liivatteesta: Liota liivatelehtiä kylymässä veessä vähintään viis minnuuttia. Purista ylimääränen vesi pois ja liuota kuumaan nesteeseen. Lissää liivate massaan ohuena nauhana koko ajan sekottaen.
Herkkusuiden lohitorttu
Pohja:
8 hapankorppua
8 Tuc- tai voileipäkeksiä
1 dl maitoa
50 g sulatettua voita tai margariinia
Täyte:
250-300 g kylmäsavustettua tai graavisuolattua kirjolohta
2 dl kuohukermaa
2 dl ranskankermaa
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
valkopippuria
ripaus suolaa
1-2 rkl hienonnettua tilliä
Koristelu:
lohisuikaleita
tilliä
sitruunaa
Hienonna hapankorput ja keksit esim. monitoimikoneella. Lisää joukkoon maito ja sulatettu rasva. Taputtele seos irtoreunaisen vuoan pohjalle. Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä noin viisi minuuttia ja liuota ne kuumaan veteen. Ota 1/3 lohesta koristeeksi ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Vaahdota kerma. Yhdistä kaikki täytteen aineet keskenään ja kaada vuokaan. Anna hyytyä kylmässä muutamia tunteja. Irrota vuoasta varovasti reunat ja siirrä torttu tarjoiluvadille. Koristele lohisuikaleilla, tillillä ja sitruunalla.
Kommentit