Koskapa äiti ei juuri välitä makiasta, tein hälle lohitorttua. Äiti tykkäs mausta, mutta ite muuttaisin pohojaa (oli mauton). Jos joskus teen tätä myöhemminki, niin teen pohojan kokonaan hapankorpuista tai täysjyväleivästä.

Liivatteesta: Liota liivatelehtiä kylymässä veessä vähintään viis minnuuttia. Purista ylimääränen vesi pois ja liuota kuumaan nesteeseen. Lissää liivate massaan ohuena nauhana koko ajan sekottaen.

82453.jpg

Herkkusuiden lohitorttu

Pohja:

8 hapankorppua

8 Tuc- tai voileipäkeksiä

1 dl maitoa

50 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte:

250-300 g kylmäsavustettua tai graavisuolattua kirjolohta

2 dl kuohukermaa

2 dl ranskankermaa

4 liivatelehteä

2 rkl vettä

1 rkl sitruunamehua

valkopippuria

ripaus suolaa

1-2 rkl hienonnettua tilliä

Koristelu:

lohisuikaleita

tilliä

sitruunaa

Hienonna hapankorput ja keksit esim. monitoimikoneella. Lisää joukkoon maito ja sulatettu rasva. Taputtele seos irtoreunaisen vuoan pohjalle. Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä noin viisi minuuttia ja liuota ne kuumaan veteen. Ota 1/3 lohesta koristeeksi ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Vaahdota kerma. Yhdistä kaikki täytteen aineet keskenään ja kaada vuokaan. Anna hyytyä kylmässä muutamia tunteja. Irrota vuoasta varovasti reunat ja siirrä torttu tarjoiluvadille. Koristele lohisuikaleilla, tillillä ja sitruunalla.