Kuvasa tämä ei kyllä näytä kauheen herkulliselta. Mutta uskokaa tai äläkää, maku on hyvä. Jos haluaa kiinnittää vielä enempi huomiota terveellisyyteen, nii jauhot voi vaihtaa tummempiin. Tämän piirakan saan syyä yksin. Puolisko ei tykkää sienistä (ne narskuu inhottavasti hampaisa). Ja tämähän käy iltapalaksi ja vaikka lounaaksi sallaatin kera.

80637.jpg

Kevyt sienipiirakka     (8 palaa)

Pohja:

1 dl vettä

1/3 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

2½ dl vehnäjauhoja

1½ tl kuivahiivaa tai 15 g tuorehiivaa

Täyte:

½ sipuli

50 g purjoa

170 g tuoreita herkkusieniä

½ rkl rypsiöljyä

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1/3 tl suolaa

1 dl Keiju-kasvirasvasekoitetta

1 muna

½ dl hienonnettua persiljaa

1 dl juustoraastetta

Lisää reilusti lämpimään (+42 astetta) veteen suola ja öljy. Lisää jauhot, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä pyöreäksi levyksi (halkaisija n. 25 cm). Laita levy voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.

Hienonna sipuli, leikkaa purjo renkaiksi ja viipaloi puhdistetut sienet. Kuumenna sieniviipaleita pannulla tai kasarissa, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Lisää öljy, sipuli ja purjo, kuullota hetki. Mausta seos pippurilla ja suolalla.

Lisää jäähtyneeseen sieni-sipuliseokseen kasvirasvasekoite, muna, persilja ja juustoraaste. Sekoita. Pistele taikinapohja haarukalla ja levitä täyte pohjan päälle. Paista 225 asteessa uunin alatasossa noin 25 minuuttia.

(Tämä resepti on Raision ohjevihkosesta.)