Mulla itellä ei oo raparperejä pihalla, mutta joka kesä niitä saa sukulaisilta ja tuttuilta. Tavallisesti teen niistä piirakkaa. Yks resepti ois, jota pittäis kokkeilla: raparperisima. Koulusa sain sellasta maistaa ja se oli älyhyvvää.

Raparperin kanssa pittää aina syyä jottain maitotuotetta, joten vanilijakastiketta saa lotrata hyvällä omallatunnolla. Tällasen tekstin löysin Kotimaiset Kasvikset -sivvuilta: "Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihapoista. Oksaalihappo sitoo kalsiumia. Raparperiruoan kanssa onkin suositeltavaa syödä samalla jotakin maitotaloustuotetta. Tällöin raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumin lisänä tulevasta maitotaloustuotteesta eikä luustosta."

104524.jpg

Kesäkauden piirakka

Pohja:

100 g margariinia

3/4 dl sokeria

1 muna

2 ½ dl vehnäjauhoja

½ dl kauraleseitä

1 tl leivinjauhetta

½ dl vaaleaa siirappia / hunajasiirappia

1 dl maitoa, piimää tai jogurttia

Päälle:

5 dl raparperia, omenakuutioita tai marjoja

Pinnalle:

2 rkl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl juoksevaa margariinia tai 30 g margariinia sulatettuna

2 rkl vaaleaa siirappia

2 rkl maitoa

Vaahdota margariini ja sokeri kevyesti. Lisää kanamuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi siirappi ja maito, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuokaan (halkaisija 27 cm). Ripottele päälle raparperit, omenat tai marjat. Sekoita pinnalle tulevat aineet keskenään ja valuta piirakan päälle ohuena nauhana. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-30 minuuttia.