Pari viikkoa sitten juhulittiin velipojan ja äitin synttäreitä. Tein viime isänpäiväksi yhenlaista päärynä-mokkakakkua, johon velipoika ihastu (muut ei niinkään tykänny). Niinpä se toivo sitten sellasta itelleen. Tein kaks pientä kakkua, joista toisen vein velipojalle ja toisen (kuvassa olevan) jätin itelle uudelleenmaistelua varten. Ja täytyy sanua, että nyt kakku maistu paremmalta. Täytyy vaan muistaa  ottaa kakku ajoissa huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

1502845.jpg

Suklainen mokkakakku

2 munaa

2 valkuaista

1 ½ dl sokeria

1 ½ dl vehnäjauhoja

2 rkl perunajauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Kostutus:

n. 1 ½ dl laimeaa kahvia

2-3 rkl kahvilikööriä

Väliin:

n. 400 g säilykepäärynää

Mokkakiisseli:

1 dl sokeria

2 rkl kaakaojauhetta

½ dl vahvaa kahvia

1 dl kuohukermaa

2 keltuaista

200 g voita tai margariinia

Koristeeksi:

suklaata

Vatkaa munat, valkuaiset ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden. Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halk. 22-24 cm). Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 30-35 minuuttia.

Valmista kiisseli: Sekoita kattilassa ensin keskenään sokeri ja siivilöity kaakaojauhe. Lisää kahvi, kerma ja keltuaiset. Nosta kattila liedelle ja kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä.

Leikkaa valutetut päärynät ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjia kahviliköörillä maustetulla kahvilla. Likööri ei ole välttämätön.

Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt kiisseli vähitellen koko ajan vatkaten. 

Kokoa kakku suoraan tarjoiluvadille. Levitä kakkulevylle ohuehko kerros mokkatäytettä ja levitä päälle puolet päärynäviipaleista. Tee toinen väli kakkuun samalla tavalla ja nosta päälle kolmas kakkulevy.

Levitä loput täytteestä kakun pinnalle ja reunoille. Tee lusikalla kevyitä pyöreitä liikkeitä, niin saat pinnalle pyörteitä.

Leikkaa suklaasta perunankuorimaveitsellä lastuja ja koristele niillä kakun pinta. Anna maustua viileässä.

Ota kakku huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoamista.

(Ohje on Kaarina Roinisen)