Joskus mulle tullee sellasia kausia, että kaupan leivät ei ennää maistu. Nyt on sellanen kausi menneillään. Parastahan oliski, ku leipois ite leipänsä. Nyt aion tehä nii, nii kauan ku aikaa ja intua riittää. Eli odotettavissa on erilaisia sämpylä- ja leipäohojeita.

Tännään tein alkio-leseleipäsiä. Kertakohotus, eikä tarvi pyöritellä sämpylöiksi (=passaa niilleki, jotka ei ossaa pyöritellä). Taikina on löysää, joten leipäsistä tullee ihanan pehmeitä.

87229.jpg

Alkio-leseleipäset   (12 kpl)

4 dl maitoa tai vettä

1 dl vehnänalkioita

1 dl vehnäleseitä

1 pss kuivahiivaa (11 g)

3/4 tl suolaa

2 rkl sokeria

½ dl rypsiöljyä

6 dl vehnäjauhoja

Sekoita reilusti lämpimään maitoon tai veteen (+42 astetta) alkiot ja leseet, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, taikina on löysää. Kaada taikina pieniksi kasoiksi leivinpaperin päälle pellille. Ripottele kasojen päälle vehnäjauhoja ja taputtele pyöreiksi leipäsiksi (halkaisija noin 9 cm). Anna kohota liinan alla lämpimässä noin 30 minuuttia. Paista 225 asteessa uuni keksitasossa 8-12 minuuttia.

(Tämä ohje on Raision reseptivihkosesta.)