.. mutta kiireiltäni en oo ehtiny laittaa kuvia ja ohojeita tänne.

Tein isälle kaks kakkua. Ai mikskö? Halusin kokkeilla kahta eri reseptiä. Molemmista tuli ihan hyviä, mutta aivan eri makusia kakkuja. Laitan toisen resepteistä nyt ja toisen myöhemmin (oon taas hukannu ohojeen, oon mestari siinä. Onkohan mulla liikaa reseptikirijoja, ku ikinä ei muista, mistä kirijasta on mitäki kokkeillu.)

No, tämän kakun kannattaa antaa kiinteytyä kunnolla ennen tarijoilua. Kuvan oon ottanu heti valamistuksen jäläkeen ja siitä näkkyyki, että täyte on vielä ihan löysää.

273506.jpg

Suklaarulla

6 munaa

1 3/4 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

½ dl kaakaojauhetta

2 dl sokeria

1 maustem. suolaa

2 rkl vettä

Täyte ja koristelu:

400 g voita tai margariinia

2 dl tomusokeria

4 dl vaniljakiisseliä

vanilliinisokeria tai kaakaolikööriä

150 g tummaa suklaata

paahdettuja manteli- tai pähkinälastuja

Vuoraa 30x40 cm kokoisen uunivuoan ja pyöreän (halk. n. 26 cm) vuoan pohjat leivinpaperilla ja voitele ne. Erota valkuaiset ja keltuaiset. Seulo yhteen vehnä- ja perunajauhot ja kaakao. Vatkaa vaahdoksi keltuaiset, 1 dl sokeria, suola ja vesi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi lopun sokerin kanssa. Sekoita valkuais- ja keltuaisvaahto keskenään ja lisää jauhoseos. Kaada 1/3 taikinasta kakkuvuokaan ja loput uunipannuun. Paista kumpaakin uunissa keskiosassa 225 asteessa 6-8 minuuttia. Anna pyöreän kakkupohjan jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista. Kumoa uunipannulla oleva pohja sokeroidulle voipaperille ja poista paistopaperi. Anna pohjan jäähtyä vuoalla peitettynä.

Sekoita täytettä varten voi tomusokerin kanssa tasaiseksi. Lisää voihin  kiisseliä pienissä erissä koko ajan vatkaten ja mausta vanilliinisokerilla tai liköörillä. Ota erilleen n. 1/3  täytteeestä. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Jäähdytä hieman ja vatkaa pienempään erään täytettä.

Nosta pyöreä kakkupohja kakkuvadille. Levitä sille hiemna suklaatäytettä. Levitä vaalea täyte suorakaiteen muotoisen pohjan päälle ja leikkaa se 4 cm leveiksi suikaleiksi. Tasoittele suikaleiden reunat. Leikkaa yksi suikaleista poikittain kahtia. Kääri toinen paloista rullalle ja pane keskelle kakkupohjaa. Kierrä sen jälkeen muut suikaleet spiraalimaisesti sen ympärille. Levitä loput suklaatäytteestä kakun reunoille. Koristele lastuilla. Anna kakun kiinteytyä kylmässä.

 

Tässä vielä vaniljakiisselin ohje:

3 dl maitoa

1 muna

1 rkl perunajauhoa

2 rkl sokeria

1 rkl vaniilliini- tai vaniljasokeria

Vatkaa maito, muna, perunajauhot ja sokeri kattilassa. Hauduta kiisseliä koko ajan vatkaten, kunnes se sakenee. Kiisseli ei saa kiehua. Jäähdytä. Mausta vanilliini- tai vaniljasokerilla.